Αστιγματισμός

Αστιγματισμός Τι είναι, Συμπτώματα και Laser θεραπεία - Τσικριπής Παναγιώτης |
Αστιγματισμός

Τι είναι ο αστιγματισμός;

Αστιγματισμό εννοούμε τη διαθλαστική εκείνη ανωμαλία κατά την οποία, λόγω του σχηματισμού στον αμφιβληστροειδή δύο ειδώλων, κάθετων μεταξύ τους , ο ασθενής βλέπει παραμορφωμένα και θολά τα διάφορα αντικείμενα.

Ο αστιγματισμός εμφανίζεται όταν είτε η μπροστινή επιφάνεια του ματιού (κερατοειδής) είτε ο φακός στο εσωτερικό του ματιού έχουν αταίριαστες καμπύλες. Αυτό προκαλεί θολή όραση σε όλες τις αποστάσεις.

Ο αστιγματισμός είναι συχνά παρών κατά τη γέννηση και μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό με μυωπία ή υπερμετρωπία. 

Τα σημεία και συμπτώματα του αστιγματισμού μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Θολή ή παραμορφωμένη όραση

• Καταπόνηση των ματιών 

• Πονοκέφαλοι

• Δυσκολία με τη νυχτερινή όραση

• Διπλωπία

 

      

 

AITIA

Το μάτι έχει δύο δομές με καμπύλες επιφάνειες που διαθλούν το φως στον αμφιβληστροειδή: τον κερατοειδή και τον φακό.

Σε ένα τέλεια διαμορφωμένο μάτι, καθένα από αυτά τα στοιχεία έχει μια στρογγυλή καμπύλη επιφάνεια και διαθλά όλο το εισερχόμενο φως εξίσου για να δημιουργήσει μια άρτια εστιασμένη εικόνα απευθείας στον αμφιβληστροειδή χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού.

Εάν είτε ο κερατοειδής είτε ο φακός καμπυλώνονται πιο απότομα προς μια κατεύθυνση παρά προς μια άλλη, οι ακτίνες φωτός δεν διαθλώνται το ίδιο, πράγμα που σημαίνει ότι σχηματίζονται δύο διαφορετικές εικόνες. Αυτές οι δύο εικόνες (είδωλα) αλληλεπικαλύπτονται ή συνδυάζονται και έχουν ως αποτέλεσμα θολή όραση. Ο αστιγματισμός είναι ένας τύπος διαθλαστικού σφάλματος, όπως είναι η μυωπία και η υπερμετρωπία.

Tα είδη του αστιγματισμού είναι:

• Ομαλός : οι δύο άξονες είναι κάθετοι μεταξύ τους (συνήθως στις 90 ή 180 μοίρες). Υπάρχει ο απλός μυωπικός, ο υπερμετρωπικός, ο σύνθετος (μυωπία με μυωπικό αστιγματισμό) και ο μικτός αστιγματισμός (μυωπία με υπερμετρωπικό αστιγματισμό).

• Ανώμαλος : όπου οι άξονες δεν είναι είναι κάθετοι αλλά λοξοί.

 

Τέλος να αναφέρουμε πως ο αστιγματισμός μπορεί να αναπτυχθεί μετά από τραυματισμό στον κερατοειδή, σε ασθένειες όπως ο κερατόκωνος και το πτερύγιο, ή μετά από χειρουργική επέμβαση όπως η μεταμόσχευση κερατοειδούς. 

Η διάγνωση του αστιγματισμού γίνεται πλέον εύκολα με πλήρη διαθλαστικό έλεγχο στο ιατρείο και ανάλογα με το μέγεθος και το είδος προτείνεται η κατάλληλη αντιμετώπιση.

Αυτή περιλαμβάνει διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής. Σε περίπτωση κερατόκωνου υπάρχουν και ειδικοί κερατοκωνικοί φακοί. 

Τέλος η χειρουργική αντιμετώπιση με PRK ή FemtoLASIK δίνει εξαιρετικά και μόνιμα αποτελέσματα στη διόρθωση του αστιγματισμού αλλά και παράλληλων διαθλαστικών ανωμαλιών όπως η μυωπία και η υπερμετρωπία.

 

Φόρμα Επικοινωνίας

Τηλέφωνο
210-9853727
email
info@tsikripis.gr
Διεύθυνση
Λεωφ.Ιωνίας & Αγαμέμνωνος 24
Άλιμος - Αθήνα